Dračí svačinky

Pomazánky:

Takže, co s ním? Základ je jednoduchý – utřeme jedno pomazánkové máslo se solí a pepřem v množství podle chuti. Pokud chceme pomazánku použít druhý den na svačinu, doporučujeme navíc přidat asi dva obdélníčky taveného sýra, klidně toho nejobyčejnějšího – pomazánka je pak pevnější a „neprotéká“ chlebem. A pokračujeme:

1) Vajíčková pomazánka: k základu přidáme natvrdo uvařená, najemno nastrouhaná vajíčka a jemně posekanou cibulku. Varianty: podle chuti můžeme přidat třeba lžičku pikantní hořčice nebo najemno posekanou kapii (oboje naráz raději ne), případně i pažitku, nať z lahůdkové cibulky.

2) Rybí pomazánka: je to vlastně obměna předchozí pomazánky, tj. opět základ + cibulka + případně i vajíčka, navíc přidáme vidličkou najemno rozdrcený obsah libovolné rybí konzervy – moc dobrý je třeba tuňák (stačí taková ta sendvičová drť) nebo losos, lze použít i jakékoli jiné rybičky (i ty v tomatě). Nakonec přidáme několik kapek citrónové šťávy.

3) Pomazánka s mrkví a pórkem: opět základ + najemno nastrouhaná mrkev + nadrobno pokrájená bílá část z pórku. Je moc dobrá a chutná hlavně dětem.

4) Brokolicová pomazánka: opět základ + najemno posekané, předem uvařené růžičky z jedné menší brokolice, opět lze přidat i natvrdo uvařená, najemno nastrouhaná vajíčka, jak kdo chce.

Další obměny základní pomazánky si jistě podle chuti a obsahu ledničky vymyslíte sami – se šunkou, se šunkou a kyselou okurkou, s rajčaty a paprikou (rajčata doporučuju oloupat), s olivami, s česnekem – fantazii se meze nekladou.

 

Další pomazánky:

Košer šunková: šunka vcelku cca 10 dkg, vejce natvrdo - žloutek, máslo asi lžíce, mrkev na jemno - šunku i mrkev nastrouhat na jemno, promícháme s máslem a žloutkem, lehce osolit, může se posypat sekanou pažitkou.

Bylinková - lučina vanička, bylinky, sůl, asi lžíce másla, lžička kefíru - lučinu vyšlehat se změklým máslem, vmíchat posekané bylinky, lehce osolit. Líp se roztírá, když se promíchá s kefírem ;-) , nebo jogurtem. Necháváme odležet do druhého dne. Variací je "budapešť" akorát dáme místo lučiny tvaroh a sladkou papriku a trochu nasekaných kapií. Dáváme do bagety, přidáme rajče nebo "křupinkáč" - ledový salát, nebo oboje.

Lososová - lučina cca vanička, uzený losos plátek, trocha soli, trocha citronové šťávy, lžíce olivového oleje. Lučinu rozmícháme s olejem a šťávou, přidám kostičky lososa, promíchám, osolím. Mažu na malé toastové chlebíčky. (variace – losos pečený – zbytek od oběda, nebo konzerva s rybičkami)

Medová - rozmícháme změklé máslo s medem.

Se sýrem - máslo, eidam, řeřicha nebo petrželka. Změklé máslo smícháme se sýrem nastrouhaným na jemno, dochutíme trochou soli, přidáme bylinky. Nebo klasicky namažeme chléb máslem a na něj nastrouháme sýr, mňam!

Vaječná - vajíčko, máslo, pažitka - vajíčko uvařit natvrdo, žloutky smíchat se změklým máslem, ochutit solí, přidat pažitku a nadrobno nakrájený bílek... Může se přidat trochu vegety.

Mrkvová pomazánka: Tvaroh, trošku mléka (případně jogurtu a na jemno nastrouhaná mrkev. Místo tvarohu pro změnu přidáme lučinu nebo žervé.

Chléb s pažitkou: Chleba namažeme tence máslem případně lučinou a posypeme pažitkou. Změna může být kopr.

Chléb s okurkou: Chléb potřu máslem (výborný je Cottage sýr) a přidáme nastrouhanou a oloupanou okurku.

Chléb s marmeládou: Máslo a marmeládu vyšleháme do jemné pěny a potřeme chleba.

Pomazánka s ředkvičkami: lučina nebo žervé, máslo, ředkvičky. Lučinu a máslo vymícháme do pěny a přidáme nastrouhané ředkvičky

Budapešťská pomazánka:tvaroh, máslo, paprika, trošičku cibulky. Papriku s cibulkou JEMNĚ nasekám (můžete klidně rozmixovat vše dohromady). Vymíchám tvaroh s máslem a přidám nasekanou cibulku s paprikou.

Zeleninová pomazánka: půl kostky měkkého tvarohu, 120 g bílého jogurtu, kousíček celeru,1 malá mrkev,1 malá cibule, sůl. Mrkev a celer nastrouháme najemno, cibuli nakrájíme nadrobounko. Takto připravenou zeleninu dáme do mísy, přidáme tvaroh a jogurt a podle chuti osolíme. Já jsem dala všechno do mixéru a namixovala.

Pomazánka z vařené zeleniny: Máslo 60 g; Sýr eidam 20 g; Vařené vejce 2 ks; Mrkev 10 g; Celer 10 g; Hrášek 10g; Pažitka a hořčice dle chuti.  Zeleninu uvařit, nakrájet, sýr a vejce nastrouhat, vmíchat do másla.

Pomazánka ze syrové zeleniny: Pomazánkové máslo 80 g; Mrkev 10 g; Zelená paprika 10 g; Žlutá paprika 10 g; Červená paprika 10 g; Pažitka, sůl, bazalka dle chuti Vše nadrobno nakrájet a vmíchat do másla

Pomazánka pestrá: Máslo 75 g; Sardinky 25 g; Šunkový salám 25 g; Smetanový sýr 25 g; Vařené vejce 1/3 Vyšlehat máslo, suroviny nadrobno a smíchat

Čočková pomazánka se šunkou zdobená okurkou: Čočka vařená 50 g; Pomazánkové máslo 40g; Tavený sýr 40 g; Šunka 40 g; Steril. Okurka 20 g; Kečup, hořčice, sůl Čočku umlít s okurkou a šunkou, smíchat s ostatními surovinami a dochutit.

 

Čočková pomazánka II: 60 g červené čočky; 1/4 l vody; 1 lžíce oleje; celer; mrkev; 1 lžíce citronové šťávy; 1/4 lžičky soli;1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sladké papriky.Červenou čočku uvaříme do měkka. Celer a mrkev nastrouháme najemno. Vařenou čočku smícháme s nastrouhaným celerem a mrkví. Dochutíme citronovou šťávou, solí, kmínem a sladkou paprikou. Promícháme a mažeme na celozrnné pečivo.

 

Celerová pomazánka zdobená červenou paprikou: Celer 10 g; Vejce 1 ks; Sýr eidam 50 g; Pomazánkové máslo 50 g; Pórek dle chuti; Syrový celer , vejce a sýr nastrouhat, přidat ostatní a vyšlehat

Pomazánka tvarohová s nivou zdobená pažitkou: Tvaroh 125 g; Máslo 25g; Niva 30 g; Nivu nastrouhat a smíchat s našlehaným tvarohem a máslem, pažitka

Pomazánka ořechová se sýrem zdobná ořechy: Máslo 75g; Tavený sýr 50 g; Eidam 50 g; Lískové ořechy 40g; Mléko 1-2 lžíce; Kapie dle chuti. Máslo vyšleháme s taveným sýrem, přidáme nastrouhaný eidam a zašleháme mléko. Přidáme ořechy, kapii, sůl a vše společně vymícháme.

 

ŠPENÁTOVÁ POMAZÁNKA  Cibulku nakrájet najemno, na másle zesklovatět, přidat špenátový protlak, dusit doměkka, osolit. Přidat česnek, vejce, nechat dusit (aby se vydusila voda), vychladit.

Vychlazené vyšlehat v mixéru s taveným sýrem a Ramou.

 

KVĚTÁKOVÁ POMAZÁNKA Uvařit květák. Rozmačkat vidličkou. Vychladit. Přidat měkký sýr, Ramu, sůl, plnotučnou hořčici. Vyšlehat v mixéru. Přidat nakrájenou petrželku.

 

POMAZÁNKA Z NIVY Najemno nastrouhat syrový celer a nivu, přidat tavený sýr a Ramu. Osolit podle chuti. Opět vyšlehat v mixéru. Zdobíme kouskem jablíčka.

 

Obložené chleby:

Co budete potřebovat: 3 plátky chleba, plátkový tvrdý sýr dle chuti vašeho potomka (eidam, hermelín, gouda, uzený), na plátky nakrájenou šunku, margarín nebo máslo, lučinu, pažitku, a petrželku na dozdobení a zvýraznění chuti.

Jak na to: Jelikož potřebujete tři krajíce chleba, které pak přepůlíte, jak to mají vaše děti nejraději, udělejte jim je co nejpestřejší. To znamená, že jeden chleba uděláte se sýrem a máslem či margarínem. Druhý krajíc chleba potřete máslem či margarínem a proložte zase šunkou. A třetí krajíc namažeme pomazánkou vytvořenou z nadrobno nakrájené pažitky, kterou smícháme s lučinou.


Tip: Samozřejmě tento typ svačiny můžete různě kombinovat a experimentovat s chutěmi. Vždy se hod, když k takto přichystané svačině přidáte například cherry rajčátka, které k chlebům mohou děti přikusovat.

Sendvič s vejcem:

Co budete potřebovat na dvě porce: 2 vejce, 3 lžíce polotučného jogurtu, lžíci margarínu, 2 lžíce nasekané bazalky, sůl a pepř, 2 lžíce nakrájené řeřichy, rajčata a 4 plátky toastového chleba.

Jak na to: Vejce uvařte natvrdo cca 8-10 minut, poté je prudce zchlaďte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na plátky. Následně smíchejte dohromady jogurt a margarín, přidejte nasekanou bazalku a petrželku a dle vaší chuti přidávejte ještě sůl a pepř. Stejně jako vejce je potřeba, abyste omyli rajčata a nakrájeli je na plátky. Na připravené dva plátky toastového chleba namažte připravenou pomazánku, na kterou postupně pokládejte plátky nakrájených vajec a rajčat. Zbylé dva plátky toastového chleba přiklopte a opatrně překrojte na trojúhelníky.

 

Ovocný salát:

Co budete potřebovat: jahody, hrozny, meruňky, kiwi, mandarinky, pomeranč, ananas a banán, a to v různém množství, jelikož u tohoto receptu záleží především na vaší chuti.

Jak na to: Všechny druhy ovoce, které jsme zvolili pro výrobu této pochoutky, musíme nejprve umýt a osušit, poté je nakrájet na drobné kousky. Všechny kousky ovoce nakrájené na přibližně stejně velké kousky vložíme do velké mísy, kde všechny kousky vzájemně promícháme a spojíme jejich chuť ještě zakápnutím citrónovou šťávou.

 

Kuřecí kapsa:

Co budete potřebovat: kousek pečeného nebo grilovaného kuřete, jeden pita chléb, salátovou okurku, rajče, papriku, 2 lžíce bílého jogurtu.

Jak na to: Zeleninu je nejprve potřeba omýt a oloupat. Okurky nastrouhejte nahrubo a papriku nakrájejte na malé kousky, nejlépe kostky. Stejně jako s paprikou naložte i s kuřetem. To znamená, že je potřeba ho nakrájet na malá sousta. V míse promíchejte nakrájenou a nastrouhanou zeleninu s jogurtem a s kuřetem. Směs dochuťte solí a poté můžete nachystaný pita chléb přeložený na půl, plnit kuřecí směsí.

Rada: Stejně jako u ovocného salátu je nejlepší tento druh svačiny vložit dětem do krabičky, aby se jim lépe přenášela.


Dobrou chuť!!