Pravěk je kůůl!!!

25.10.2012 21:56

Pravěk je kůůl!!!

Blíži se projektové dni  a s ním Pravěk. Nezapomeňte pro děti nachystat kosti, mamuty, zkaměneliny a vybavit je základní znalostí o chování v Pravěku. Žádné mobily, žádný imaginární svět interentu a sociálních sítí. Skutečný život a boj o přežití (skoro jako ve škole..).

Pravěk se datuje od prvopočátku vývoje člověka t.j. před prb. 3-4 miliony let

 

A máme tady jednu převzatou a poupravenou povídku. Orginál je daleko lepší, ale i trochu drsnější. Můžete si ho vyhledat na internetu.

 

Před dávnými a dávnými časy, kdy člověk ještě nebyl úplně člověkem, nosil kolem pasu zvířecí kůže a všude se proháněli tygři se šavlemi místo zubů a pravěcí pratvorové, žil pračlověk jménem EeEe. Dnes by se možná jmenoval Pepe, ale tenkrát bylo každé vyslovené písmeno zbytečným luxusem (vývoj řeči byl v na začátku). EeEe se svojí tlupou pokročili ve svém pravěkém vývoji kupředu, když sej im povedlo přijít na zápalku a konečně si upekli pořádného mamutího steaka a trochu se v tom chladném počasí zahřáli. EeEe byl intelektuál a hospodář tlupy. Když ostatní po jídle spokojeně spali, kreslil ohořelým klackem grafy na stěnu jeskyně a dumal nad problémy.

Představoval si jak radostně vede muže na lov. Vypátrali mamuta a sám rozmístil lovce. Ti pak na jeho pokyn vyběhli z křovin, odhodili oštěpy i lopaty na kopání jam a začali breakovat a tančit kolo kolo mlýnský za doprovodu primitivního zpěvu. Pak chytili mamuta a měli hostinu. Jenomže poslední Mamut na ně zůstal nevěřícně zírat. Vyplázl na nich jazyk a odpochodoval a od té doby po mamutovi ani stopy. Jak tak EEe přemýšlel a maloval ty grafy a přepočítaval, došel k závěru, že bude potŕeba přejít na zdravší stravu.

Následujícího dne bylo vidět, jak EeEe pobíhá zmateně po lese a občas s jásotem povyskočí. Ostatní členové tlupy si začali myslet, že se mu z dlouhého přemýšlení zavařil mozek. Předsa ještě němněli dostatečné mozkové kapacity k velkému přemýšlení, i ten mozek se zvětšoval do dnešní podoby postupně.

EeEe opatrně ochutnával a byl čím dál více nadšen. Objevil zeleninu!!! A protože měl díky ní kvalitnější stolici a pravidelný puls, rozhodl se, že se o svůj objev podělí s tlupou.

Odebral se k náčelníkovy tlupy a povídá mu: "EeEe...hééé...grrr..trrhhh...moc...", kteréžto zvuky doprovázel mohutnými posunky a strašlivými grimasami. V překladu to znamenalo zhruba: "Přemýšlel jsem a napadlo mě,...

Náčelník rozpažil ruce a pohlédl k nebi, což značilo dotaz, zda zná jiné řešení. EeEe se potěšeně pousmál a těžkopádným způsobem popsal náčelníkovi svůj nápad.

Po velkolepém proslovu a vychválení všech zdravotních aspektů, rozdal všem po hrsti mladé zeleniny. Většina lovců ji však k jeho zklamání jen lhostejně spolkla a dál labužnicky žužlala propečený mamutí steak. Jen pár žen nový pokrm zaujal a z cibule a pórku hbitě vyrobilo jarní salát. Povzbuzen úspěchem se EeEe odvážil a nastínil všem svou revoluční myšlenku. Vzdají se masa, zorají mamutem kousek země asi od Alp k Uralu a budou už jíst pouze plody země. Jeho řeč vzbudila mezi jinak flegmatickými pralidmi velké pozdvižení a emoce.

O hodinu později už EeEe plul po řece připoutaný k smrkovému kmenu. Když ho po mnoha kilometrech proud vyhodil na břeh a on se zbavil pout, pochopil, že se v některých názorech unáhlil. Potom si ale rychle zhotovil kamennou sekyru a začal opracovávat smrkový kmen, na kterém připlul. Napadla ho totiž idea, jak díky němu cestovat po vodě pohodlněji. Nutno dodat, že mu tento vynález zajistil celosvětovou popularitu a významně přispěl k rozvoji rybářství a lodního průmyslu.

Eee po úspěchu v domovině se přesunul na sever a tam se začal věnovat chovu zvířat. Idea zeleniny ho neopustila (někdy aby se velká myšlenka uchytila je potřeba ji opakovat - on pak přijde správný okamžik). Okamžik sice nepřišel, ale přišla správná severská žena EeAa  a když ji EeEe představil myšlenku zeleniny, začala se zeleninová revoluce. Základ úspěchu zeleninové tedy zemědělské revoluce spočíval v počtu dětí. Čím více dětí po světě s hlavní myšlenkou v hlavě - zelenina - tím úspešnejší rozšíření zeleniny. Protože na tom vydělávali docela dobře začali si stavět domky a péct chleba a pak už to šlo rychelji a rychleji. Začali vyměňovat, obchodovat, nejprve bronz, pak železo (nebo naopak?)  atd. a atd. a jsme doma. V přítomnosti.

Konec ZVONEC.

 

Pro Ty, které zajímá Pravěk trochu více a jinak, doporučujeme návštevu výstavy Pravěk je kůůl!!!, nebo divadelní pohádku

Vladislav Kracík O PRAČLOVÍČKOVI    Báječný výlet do světa dinosaurů, dinosauřic, ptakoještěrů a ptakoještěrek. Trochu poučné, ale hlavně pořádně veselé vyprávění o tom , jak pračlovíček postavil první domeček, jak musel objevit, k čemu je dobrý oheň, jak vyzrál nad tyranosaurem a jak zjistil, že ve dvou jde všechno líp.
Anebo slavný komiks pro děti:

A pak tvořivý tip EKOPRAVĚK :-)